18 aprilie 2016 – Muzeul de Paleontologie Stratigrafie

Dacă tot ajungeam la Cluj-Napoca şi de data aceasta, am zis să vedem ceva nou. Am ales mai multe obiective, printre care şi Muzeul de Paleontologie Stratigrafie. Muzeul este deschis publicului dar se vizitează cu planificare din timp.
Ne-am documentat şi am aflat că muzeul aparţine Facultăţii de Biologie-Geologie din cadrul Universitatii “Babeş-Bolyai”, Catedra de Geologie-Paleontologie şi are o istorie îndelungată şi o tradiţie ştiinţifică bogată.
Muzeul are în prezent peste 50.000 de eşantioane dintre care aproximativ 30.000 sunt expuse permanent.
Sunt expuse în ordine cronologică plante fosile, animale nevertebrate si vertebrate provenind din tara sau din diferite zone geografice. Punctul de atracţie îl reprezintă colectia de vertebrate. Sunt expuse vestigii de dinosauri din Bazinul Haţeg şi Bazinul Transilvaniei, ichthyosaurieni din Jurasicul de la Holzmaden (Germania) sau resturi scheletice bine conservate care au aparţinut celor mai mari mamifere cunoscute. Muzeul deţine un schelet complet al ursului de caverna din Pleistocen care impresioneaza prin dimensiunile sale.
Muzeul expune peste 200 de specii fosile de plante şi animale care au trăit în urmă cu 200 milioane de ani .
Muzeul are şi o colecţie în aer liber care este situată în curtea interioară a Universitatii Babeş-Bolyai. Colecţia cuprinde eşantioane mari, de roci eruptive, metamorfice, sedimentare şi fosile gigant.
Nouă ne-a plăcut. Ni s-a părut impresionant ceea ce am descoperit acolo, aşa că vă îndemnăm şi pe voi să îl vizitaţi !